Wednesday, 8 October 2025

گهٽ پاڻي پيئڻ سان ڪارٽيسول جي سطح 55 سيڪڙو تائين وڌي سگهي ٿي. جنھن سان دٻاءُ واري هارمون وڌڻ سبب دل ۽ دماغ کي نقصان پهچي ٿو، تحقيق


گهٽ پاڻي پيئڻ سان ڪارٽيسول جي سطح 55 سيڪڙو تائين وڌي سگهي ٿي. جنھن سان دٻاءُ واري هارمون وڌڻ سبب دل ۽ دماغ کي نقصان پهچي ٿو، تحقيق 

”دريا خان سنڌي”
محققن موجب گهٽ پاڻي پيئڻ سان ڪارٽيسول جي سطح 55 سيڪڙو تائين وڌي سگهي ٿي. هڪ نئين تحقيق اهو ظاهر ڪري ٿي تہ ذهني دٻاءُ ۽ مجموعي صحت لاءِ پاڻي ڪيترو اهم آهي. محققن معلوم ڪيو آهي تہ گهٽ پاڻي پيئڻ سان جسم ۾ ڪورٽيسول جي سطح جيڪا دٻاءُ واري مکيھ هارمون آهي، جنھن ۾ لڳ ڀڳ 55 سيڪڙو تائين وڌارو ٿي سگهي ٿو. وڌايل ڪورٽيسول نہ رڳو دٻاءُ ۽ پريشاني جا احساس وڌائي ٿو، پر اهو ننڊ کي بہ متاثر ڪري ٿو، مدافعتي نظام کي ڪمزور ڪري ٿو، ميٽابولزم کي سست ڪري ٿو ۽ خاص ڪري پيٽ جي چوڌاري چرٻي گڏ ٿيڻ جو سبب بڻجي ٿو. 

پاڻي جسم جي تقريبن هر فنڪشن لاءِ ضروري آهي، گرمي پد کي قابو ڪرڻ کان وٺي دماغي ڪارڪردگي کي مدد ڪرڻ تائين، جڏهن جسم ۾ پاڻي گهٽجي وڃي ٿو تہ اهو ان کي هڪ دٻاءُ وارو سگنل سمجهي ٿو ۽ ڪورٽيسول ۾ اوچتو وڌارو ٿي وڃي ٿو، وقت سان گڏ، اهو نروس سسٽم تي بار وجهي ٿو، بلڊ پريشر وڌائي ٿو ۽ ڊگهي مدي وارن دائمي بيمارين جو خطرو وڌائي ٿو
ڏينهن ۾ مسلسل پاڻي پيئڻ دٻاءُ کي قدرتي طور ڪنٽرول ڪرڻ جو سڀ کان سولو ۽ اثرائتو طريقو آهي، ماهرن جي صلاح آهي تہ باقاعدي پاڻي پيتو وڃي، خالي تڏهن نہ جڏهن توهان کي اُڃ لڳي، ڇاڪاڻ⁠تہ اُڃ لڳڻ جو مطلب آهي تہ جسم اڳ ئي پاڻي جي کوٽ جو شڪار ٿي چڪو آهي، گڏوگڏ پاڻيءَ سان مالا مال شيون جهڙوڪ کيرا، هنڌاڻا ۽ نارنگي بہ فائدو ڏين ٿا. 

اهو بلڪل سادو ڪم يعني روزانو مناسب مقدار ۾ پاڻي پيئڻ ڪورٽيسول جي سطح کي برابري رکي ٿو، مزاج کي بهتر بڻائي ٿو ۽ ڊگهي مدي واري صحت جي حفاظت پڻ ڪري ٿو 

No comments:

Post a Comment